menük kihagyása és ugrás a tartalomhoz

Drogkonzultációs és Információs Központ

A Drogkonzultációs és Információs Központ feladatellátása kettős. Fontos feladatunk a lakosság számára az információnyújtás, a prevenció a szenvedélybetegség megelőzése céljából.

A Központ másik kiemelt feladata a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása.

Szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása:

Ez a kissé furcsa fogalom azt jelenti, hogy minimális elvárások vannak a szenvedélybetegséggel küzdő klienssel, illetve a hozzánk forduló hozzátartozókkal szemben. Nem kell TAJ szám, a névtelenség megtartható, nincs szermentességi elvárás, életkori megkötés nélkül, ingyenesen, és akár csak egyszeri alkalommal is igénybe vehető a szolgáltatás. Feladatunk a kezdetben tagadásban lévő szerhasználó ellátás iránti motiváltságának fokozása, ártalmainak csökkentése, a társult problémák megoldásának segítése, továbbá az egészségügyi ellátásba kerülés elősegítése és a kóros szenvedélyek nélküli életvitel kialakítása.

Megelőző- felvilágosító szolgáltatás (Elterelés):

Intézményünkben igénybe vehető a büntető eljárásba került kábítószer fogyasztók megelőző- felvilágosító szolgáltatása az ún. elterelés.

A hatóság a büntetés alternatívájaként a fogyasztók számára lehetővé teszi, hogy részt vegyenek egy fél évig tartó folyamatos egyéni, vagy csoportos konzultáción, ezzel elkerülhető, a vádemelés a fogyasztóval szemben.

Az elterelés menete:

  • A hatóságtól (rendőrség, ügyészség) ún. „vádelhalasztó határozatot” kap a kliens.
  • Jelentkezik az intézményünkben.
  • Állapotfelmérés történik.
  • Szerződéskötés után kétheti rendszerességgel egyéni, vagy csoportos foglalkozásokon vesz részt.
  • A fél év után igazolást kap a kliens az elterelés befejezéséről, melyet bemutat az eljáró hatóságnak.

Amennyiben eljárás indult Ön ellen mielőbb vegye fel a kapcsolatot az intézményünkkel, amint a hatóságtól megkapta a felhívást az elterelésen való részvételre, mert az elterelésre 1 év áll rendelkezésre. Ne halogassa az elterelés megkezdését, mert a határidőket a törvény szigorúan szabályozza!

Forduljon bizalommal munkatársainkhoz!