Szenvedélybetegségek kialakulása, felosztása, megelőzése, ellátása

Szenvedélybetegségek közül csupán néhányat kiemelve, mely több millió ember életét keseríti meg. Alkohol-, dohány-, kábítószer-, játékfüggőség, munkaalkoholizmus, társfüggőség.

 

Mitől alakulhatnak ki a szenvedélybetegségek?

A szenvedélybetegségek kialakulása folyamat! Minden olyan tényező növeli a rizikót, amivel az ember önértékelése sérül.

A tartós stressz állandó megfelelést igényel és elveszi az örömforrások valódi lehetőségét. A “drog” segíti, azt a téves hitet, hogy csak egy kicsit is jó lehet. A személy természetesen ettől nem lesz függő, de minden olyan esetben, ha az önértékelése csökken a pótszerek sámlit tesztnek alá A tartós stressz vagy gyász, veszteség az embernek újra felteszi a kérdést. A kialakult rossz érzést mivel oldhatnám a leggyorsabban?

Néhányszor nem baj, de ha önjáró lesz a folyamat az bizony függőséget okoz. A genetika nem túl fontos, de létezik. A szülői magatartás a gyerekkorban jelentős tényező. A gyerek akár kitörni akar a régi életéből, akár mintázza a szülőt, ugyan oda juthat. Keresni kezdi azt az élményt, amitől ő OKÉ lesz. Ez egy idő után már nem lesz a kezében. A drogok balzsamot ígérnek, és csúnyán becsapnak. Akár fájdalomra, akár milyen rossz érzésre újra használni akarja. A reménye annak, hogy Oké leszek pl.: fiataloknál, hogy így elfogadnak, sőt én leszek a “szuper”, gyors út a függéshez.

Szóval az az ördögi, hogy minden drog jó érzést ígér átmenetileg, de a befogadástól az önképig terjed ez. Később a szégyent a kialakult rosszat “kell” szüntetni és önjáró lesz a folyamat! A feltett kérdésed inkább úgy van, hogy mindenkit ér stressz, mindenkinek van gyásza, de csak töredék lesz valamitől függő. Inkább a személyiség oldalát hangsúlyoznám, a meg nem talált önértékelést!

 

Szenvedélybetegségek kialakulásában szerepet játszó tényezők:

 • Genetikai hajlam: ha a családban valamely családtag szenvedélybetegségben szenved, örökölhető a betegség.”Az ismert családi halmozódás azonban önmagában nem jelent genetikai hatást, itt a szociokulturális átöröklés, az alkoholista szülők modelling hatása, a családokban a megnövekedett pszichoszociális stresszor- mind jelentős együtthatói a betegség kialakulásának.”
 • Családi háttér: a szenvedélybetegségek és a család összefüggése kézenfekvő, hiszen személyiségfejlődésünk és viselkedésünk egyik legmarkánsabb meghatározója ez a kis csoport.
 • Társadalmi, környezeti hatások: munkanélküliség, rossz anyagi, társadalmi helyzet, reklámok, média hatása, kortárscsoport hatása.
 • Gyermekkori feldolgozatlan traumák
 • Felnőttkori krízisek: traumák, veszteség, válás, munkahely elvesztése, családi kapcsolatok megváltozása, betegségek.
 • Életkori szakaszok váltása: klimax, kapuzárási pánik, gyerekek leválása.

 

Szenvedélybetegségek felosztása:

KÉMIAI FÜGGŐSÉG

Kémiai szerek által kiváltott addikció esetében a cél a kémiai anyag megszerzése, elfogyasztása.

VISELKEDÉSES ADDIKCIÓK

 • Kóros játékszenvedély: kontroll nélküli szerencsejáték. Hatalmában tartja áldozatát, teljes vagyonvesztést idézhet elő.
 • Kényszervásárlás: A feszültség levezetésének és az örömszerzésnek egyetlen módja a vásárlás.
 • Munkaalkoholizmus: A boldogság és siker egyedüli forrása a munka. Az ilyen ember csak a munkában érzi fontosnak magát. A magánéleti, kapcsolati, intimitási hiányait pótolja
 • Számítógép / internet függőség: Menekülés a valós élettől, személyes kapcsolatoktól, felelősségtől, egy olyan virtuális világba, ahol az álmok valóra válhatnak.
 • Szex és szerelem függőség: A szex olyan kényszeres cselekedetté válik, mely uralja az egész életét, az önkontroll elvész, a szexualitás elveszíti intimitását, meghittségét.
 • Társ és kapcsolati függőség: Az egyén saját igényeinek háttérbe szorítása árán vállal felelősséget, általában egy aktív szenvedélybetegért.
 • Evési zavarok: Bulimia, anorexia

 

Szenvedélybetegségek megelőzése, kezelésének lehetőségei:

MEGELŐZÉS (PREVENCIÓ)

 • Családban: olyan szülő-gyerek kapcsolat, ahol a gyerekek olyan közegben nőnek fel, ahol problémáik megoldásában segítséget kapnak szüleiktől.
 • Iskolában: Az iskolai programokban a megelőzés az egészségfejlesztés körébe helyezik: tehát a cél az, hogy mit csináljon a gyerek (egészségesen éljen és ezzel az életminősége jobb legyen), és nem az a cél, hogy mit ne csináljon.

BEAVATKOZÁS (INTERVENCIÓ)
Az intervenciós folyamatban több személy összehangolt munkája szükséges a lehetséges absztinencia eléréséhez. A pszichiáter/addiktológus orvos a fizikai gyógyulásban, a pszichológus a lélek megerősítésében, míg a szociális munkás a környezet és támogató rendszer előkészítésében kap jelentős szerepet. A szenvedélybetegek esetében különösen nagy hangsúlya van a több szempontú, és több szakterületet átölelő munkának. A kórházi ellátás lezárását követően lehetőség van további segítség igénybevételére. Léteznek addiktológiai és drogambulanciák, ahol terápiás lehetőség, orvosi kezelés zajlik.

REHABILITÁCIÓ
A szenvedélybetegek javulásának egyik talán legjelentősebb hátráltató tényezője a fenntartó környezet. E hatások kiküszöbölésére születtek meg a rehabilitációs intézmények, amelyek a gyógyító közösségek erejét használják ki a szenvedélybetegek gyógyításában. Ezek az ellátások több hónapos bentlakásos folyamatok.

Szenvedélybetegségek ellátása Szolnokon

A HSZK Drogkonzultációs és Információs Központ immár 13 éve foglalkozik a szenvedélybetegségekmegelőzésével, szenvedélybetegek ellátásával, hozzátartozóik segítésével annak érdekében, hogy a hozzánk fordulók megoldásokat és kiutat találjanak az életüket megkeserítő, társas kapcsolataikat romboló állapotukra.
Higgye el, van megoldás! A szenvedélybeteggé válás nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem egy folyamat eredménye, mely a legtöbbször a hozzátartozók, barátok, munkatársak által „végig kísért utazás”. „Nem szólok.” „Nem veszem észre” „Nem az én dolgom.” és még hosszan sorolhatnánk az önbecsapás, felelősség áthárítás hasonlóan jól ismert sztereotípiáit.
Szerencsére egyre többen fordulnak hozzánk segítségért. A várt siker annál inkább garantált minél hamarabb történik a segítségkérés. „Nekem miért kellene önökhöz járnom? Nem én iszom, drogozom!” Teszik fel nekünk szinte minden esetben, időnként felháborodva ezt a kérdést a hozzátartozók. Azért kell ide járni, mert a körülményeket, lehetőségeket, a vágyott változást előidéző stratégiákat csak közösen lehet tisztázni.
A felépülés folyamatában megvan mindenki feladata, azt mások nem tudják elvégezni. Van feladata a szenvedélybetegnek, vagy a még csak magas kockázatú szerhasználónak. Van feladata a hozzátartozónak vagy a barátnak, és természetesen a szakembereinknek is. Három fő cél mentén dolgozunk; Csökkenjen a szerhasználat mértéke. Kezelésbe, ellátásba kerüljön a szenvedélybeteg. Végezetül, ha ezekre nem hajlandó, legalább a hozzátartozó életminősége, hangulata, életigenlése javuljon.
A felépülés nem egy álom, hanem reális lehetőség, ami elérhető. Vannak, akik már tudják, hogy ez nem egyszerű, hiszen nem könnyű változtatni az életünkön, de nem is lehetetlen. Ők azok, akik segítségünkkel már megtapasztalták a szabaddá válás felemelő érzését.
A legfontosabb lépés a kiút megtalálásához a segítségkérés. Tudásunkat igyekszünk folyamatosan fejleszteni. Magunk is útkeresésben vagyunk, hogy a nemzetközileg elérhető legjobb módszerekkel segítsük a hozzánk fordulót. Aki felkeresi Szolnokon a Városmajor út 67/A alatt lévő intézményünket hiteles, elfogadó, együtt érző munkatársainkkal találkozhat.
Széleskörű szakmai kapcsolatrendszer segíti munkánkat legyen szó, pszichiáterről, drogambulanciáról, kórházi osztályról, rehabilitációs otthonról, vagy önsegítő közösségről. Azok az emberek, akik elérendő álmaikat építik tudják, hogy álmuk megvalósítása saját maguktól függ! Ha sikeresebb akarsz lenni, ha olyasmit akarsz elérni, és megtenni, amit soha azelőtt, arra kérünk, hogy fordíts magadra időt.  E nélkül ugyanis nem lesz lehetőséged a változásra.
Drog vagy alkoholprobléma, játékszenvedély, társfüggőség. Van megoldás! Keress bennünket bátran. Az ajtónk mindenki számára nyitva áll.

Szenvedélybetegségekkel kapcsolatos tevékenységeink:

 • Motivációs interjú
 • Egyéni és családi konzultáció
 • Rogersi segítőbeszélgetés
 • Kezelési igényindikátor (TDI), addikció súlyossági index (ASI, ADAD) felvétele
 • Pszicho-szociális készségek javítása
 • Motivációfokozás
 • Kockázatcsökkentés
 • Tanácsadás
 • Család mediáció
 • Önsegítő csoportok segítése
 • Dohányzásról való leszokás segítése
 • Drogprevenciós foglalkozások, előadások szervezése, lebonyolítása
 • Felvilágosító, ismeretterjesztő kiadványok szerkesztése és írása.
 • Interdiszciplináris szakmaközi együttműködések előmozdítása.
 • Jogi, addiktológiai tanácsadás
 • Büntetőeljárásba került szerhasználók „elterelése”
 • Telefonos segélyvonal működtetése munkaidőben
 • Drop-in

 

Rólunk írták:

„Z Tamás vagyok. Jelenleg hatvanhét éves. Öt évvel ezelőtt kopogtattam be párom fenyegetésének hatására, őszintén szólva nem nagy elszánással a magam előtt is tagadott alkoholproblémámmal a Drogkonzultációs és Információs Központ Városmajor úton lévő helyiségébe.
Nem tudtam mi vár rám, ám voltak elképzeléseim. „Miért iszik? Miért nem képes változtatni? Vagy talán nem is akar? Nem lehet ennyire akaratgyenge!” Ilyen és ehhez hasonló gondolataim voltak arról, ami szerintem rám várt. Nem ez történt, barátságos, mosolygó szakemberrel találkoztam, aki általánosságban beszélt az alkoholproblémák következményeiről.
Az életből kiragadott ok-okozati példáival egyre inkább azt éreztem, hogy rólam beszél, hogy a történetek rám illenek. Anyagi nehézségek, munkahelyelvesztése, társas kapcsolat romlása, elhidegülés és még sorolhatnám. Nem történt más, csupán beszélt, majd beszélgettünk. Egyre többet én, egyre kevesebbet ő. Talán hétszer voltam nála. Ennek öt éve. Azóta nem iszom alkoholt.
Hálás vagyok a sorsnak, a páromnak, hogy rátaláltam a HSZK Drogkonzultációs és Információs Központra, mert azóta én döntök az életemről, s nem az alkohol. Évente egyszer, a szermentes születésnapomon felhívom őket és megköszönöm a munkatársuk segítségét. A válasz minden évben ugyanaz. „Ne nekem, magadnak köszönd! Az utadat neked kellett, kell végigjárnod. Mi csak segítettünk megtalálni, megmutatni a hogyant.” Azért én mégiscsak KÖSZÖNÖM!

Kövess minket a Facebookon is!


Az SZKTT Humán Szolgáltató Központ, Drogkonzultációs és Információs Központ szakmai együttműködésben áll a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrummal. Az együttműködés keretében munkatársaink segítséget tudnak nyújtani az intézmény részét képező szatymazi Rehabilitációs Centrumba történő delegálásban.

szenvedélybetegségek | Elfogad-Lak logo

Szenvedélybetegségek kezelése

HSZK Drogkonzultációs és Információs Központ