Alkonyzóna – Hajléktalan művészek antológiája

Háy János (szerk.)
Barrus Könyvkiadó, 2004

  • 192 oldal
  • Kötés: karton
  • ISBN: 9632160010

A kötetben budapesti hajléktalanok művei olvashatók: versek, novellák, grafikák, amelyek különleges élményt nyújtanak. “Miért van az, hogy az utcán, villamoson, a piros lámpáknál udvariasan megszólítanak a hajléktalanok, mindig belenéznek a szemembe? Én pedig sosem nézek vissza. Elfordulok. Menekülök. Magamba. Vissza. A zavarba. Ők meg rám néznek. Mindig. Rám néztek. És néznek. Látnak. Azt, ami van. Azt, ami még van, azon kívül, ami nekünk van. Erről szólnak ezek az írások. Megpróbálnak ránk nézni. Nézzünk vissza. Egyszer. Legalább. Próbáljuk meg. És akkor nekünk se lesznek rémálmaink. Talán.” (Alföldi Róbert)

 

HajléktaLand – Útikalauz

Szubjektív Értékek Alapítvány, 2010

  • 176 oldal
  • ISBN: 9789630695138

“Nem csak az hajléktalan, aki annak is látszik, másrészt nem minden hajléktalan látszik. Ráadásul, akiről előítéleteinknek megfelelő ruházata, viselkedése alapján, úgy gondoljuk, hogy hajléktalan, messze nem biztos, hogy valóban az. »Két dolgot kell kerülnöm: a szatyrot és a padon fekvést. A ruhámmal nincs gond, majdnem minden második nap dolgozom, a főnököm gyakran ad ruhákat is a fizetés mellé.”

A HajléktaLand nem szakkönyv. Sok tény, ugyanennyi pletyka, számtalan élettörténet, remény és elkeseredett tenni akarás. A könyv erénye, hogy szerencsés arányban ötvözi a szakmai információkat a személyes tapasztalatokkal, így a szociográfia műfajának megújításával ismerőssé teszi azt, amit idegennek, de legalábbis zavarba ejtőnek érzünk. A nyitás e világ felé a könyv elolvasása lehet, a többi az Olvasóra van bízva.

“Ha fáradt vagyok, és kellemesen süt a nap, régebben is, mindig rám jött az alhatnék. Főleg, hogy a szállót még mindig nem szoktam meg, rosszul alszom éjjel, még akkor is, ha iszok egy üveg sört. Szóval, leheverednék, de akkor lecsöveseznek, meg jön a közterület-felügyelő. Meg aztán, bár nem nézek ki csövesnek, láttam már olyat is, akinek felgyújtották a haját. Buliból. De néha mégis jól esik ledőlni…”

 

Maigret és a hajléktalan

Simenon, Georges
Park Kiadó, 2004

  • 148 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés : kiadói illusztrált
  • újszerű állapotú antikvár könyv
  • Szállító: Antiquarium Hungaricum

Párizsban márciusi szelek fújnak, simogat a tavaszi nap, Maigret felöltő nélkül, gyalog indul ügyészségi szemlére a Szajna-partra. Kissé tanácstalan, hiszen harmincéves pályafutása alatt először fordul elő, hogy egy hídlakó ellen követnek el merényletet. Előző éjjel megtámadtak egy hajléktalant a pont Marie alatt, bedobták az áradó Szajnába, de a férfi csodával határos módon életben maradt. Nincs áldozat, nincs gyilkos. Maigret mégis annyi időt szentel az ügynek, mintha egy egész Franciaországot lázban tartó drámáról lenne szó. A nyomozás személyes ügyévé válik, olyannyira, hogy még Madame Maigret-t is beavatja a részletekbe, sőt a segítségét is kéri. Maigret próbálja megérteni, hogyan lehetséges, hogy az egykor kitűnő orvos családját, praxisát elhagyva a hídlakók sorsát választotta. Borgőzös hajléktalanokat és szófukar flamand hajósokat faggat, és azon tűnődik, hogy a nyomorultak és kisemmizettek miért sokkal összetartóbbak és tisztességesebbek, mint a rendezett körülmények között élők.