hajléktalansegítés | hajléktalanok fekszenek

Hajléktalansegítés, hajléktalan-segítő szolgálat

A szociális segítő munka módszereinek ötvözése elengedhetetlen a halmozott problémákkal küzdő hajléktalan klienseknél.

A szociális segítők az eseti munka során nyújtanak segítséget (információadás, ügyintézés, tanácsadás, szállás- és munka-lehetőség keresése, stb.). A segítségnyújtások között nagy hangsúlyt kap a szociális tanácsadás és ügyintézés. A kliensek közül szinte valamennyien rászorulnak a szolgáltatásra. Az ügyfelek egészségügyi-, anyagi-, szociális-, egzisztenciális-, pszichés helyzetének rendezéséhez, a valódi reszocializáció elősegítéséhez több szakterület összehangolt tevékenységére van szükség. Mind a kliensek, mind a segítők elsősorban alapvető célok elérését tartják szem előtt közös munkájuk során (fizikai biztonság, viszonylagos testi-lelki egészség, állandó jövedelem megszerzése, életmód normalizálása, stb.), melynek háttere a szociális segítőkkel fenntartott segítő kapcsolat.

A hajléktalan kliensek szociális kapcsolat rendszere nagymértékben sérült, melynek oka (vagy következménye) a szociális készségek, képességek zavara. A családi kapcsolatok rendezése, új kapcsolatok kialakítása, illetve a társadalomba való integrálódás esélye nagymértékben függ attól, hogy ezeket a sérüléseket és zavarokat milyen sikerrel lehet rendezni. A szociális készségek fejlesztéséhez járulnak hozzá a szállókon és melegedőben megtartott csoportfoglalkozások, melyeket a szociális segítők vezetnek, esetenként más szakemberek segítségével. A foglalkozások mindig a szükségletek szerint szerveződnek, hangsúlyt kapnak a konfliktuskezelő, kommunikációs és motivációs készségfejlesztő foglalkozások.

A közösségi programok strukturált szabadidő eltöltést biztosítanak, általában ünnepekhez kötődnek, illetve a környezet szépítését szolgálják. A foglalkozásokon, az ünnepi műsoron túl, játékos vetélkedők, sportprogramok szerepelnek.